Leven lang ontwikkelen bij Brandweerzorg Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

15-04-2024

Lars Kemmeren vertelt over zijn ervaringen met het leven lang ontwikkelen bij Brandweerzorg Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

Vertel eens in het kort iets over je organisatie

Brandweer Midden- en West-Brabant is onderdeel van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Die ken je wellicht van de patiëntenspreiding in de coronaperiode of meer recent van de hulp die we gemeenten bieden bij de vluchtelingenopvang. In Midden- en West-Brabant werk ik  voor de brandweerzorg vanuit het district Hart van Brabant. Dit is hetzelfde gebied als van Midpoint Brabant, minus Heusden. We zijn bekend van de rode auto die uitrukt bij branden. Gelukkig zijn er dit steeds minder. Ook worden we ingeschakeld bij ongevallen, reanimaties en stormschade. We zijn in die zin een vangnet voor de maatschappij.

In ons district werken 550 mensen, veelal vrijwilligers. In Tilburg hebben we twee 24-uurskazernes waar een beroepsuitrukdienst altijd paraat staat. In Waalwijk hebben we deze overdag. Als districtsadviseur ben ik de rechterhand van het Hoofd Brandweerzorg. Samen met een collega-adviseur zijn we belast met de dagelijkse aansturing, ondersteuning en facilitering van de commandanten op de posten en de ploegleiders van de 24-uursdiensten.

Waarom is een leven lang ontwikkelen zo belangrijk voor jouw bedrijf?

Het merendeel van onze mensen werkt als vrijwilliger op een soort nul-urenbasis. Daarnaast hebben we beroepspersoneel. We vinden het belangrijk dat zij zich blijven ontwikkelen. Door ze soms even uit hun comfortzone te halen, helpen we ze om hun kennis te verdiepen of verbreden, en te laten nadenken over wat ze nu leuk vinden of over een jaar of vijf willen doen.

Daarnaast heeft de beroepsuitrukdienst een zogeheten bezwarende functie. Deze mag je maximaal twintig jaar uitvoeren. Daarna moet je dus iets anders doen. Dit kan van alles zijn. Je kunt intern naar een andere functie doorschuiven, als deze er is. Of extern aan de slag gaan. We zien dit als een gedeelde verantwoordelijkheid. We willen voorkomen dat de medewerker na twintig jaar in het diepe wordt gegooid.

Lees verder

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen